A sókristály gyógyhatása: Az Indus sókristály elsősorban a légzőszervek zavaraira hat. Enyhíti a légzési panaszokat, elősegíti a légzésfunkciókat, hatásos légszomj ellen, élénkíti a test anyagcsere folyamatait. Lágy sugárzása hatással van a vegetatív idegrendszerre, csillapítja és megszünteti a melankóliát és depressziót. Segít feloldani a belső gondokat és az életünket akadályozó gondolkodásmintákat. Halit a világ számos országában megtalálható, de kiemelkedő hatása miatt legkedveltebb a Himalája hegységből származó Indus őssó.


 Indus sókristály: Az Indus völgyéből származó természetes őssó, különösen a kristálysó nem gyógyszer, hanem a szó igazi értelmében vett élelmiszer. Különleges tulajdonságai folytán energiát adó és kiegyenlítő, semlegesítő és salaktalanító hatású. A természetes Indus nem csak NaCl-ből áll, mint a nyugati civilizáció étkezési sója, hanem további nyomelemeket, ásványi anyagot tartalmaz. Ezek azok az elemek, amelyek a szervezetünket is felépítik és jelen voltak az őstengerben is, ahonnan az élet ered. Emiatt köszönti ismerősként szervezetünk az Indus sót. Az Indus só étkezési célra történő napi használatán túl ismerkedjünk meg egyéb lehetőségekkel is, mint a sóoldat ivókúra, inhalálás sóoldattal, sófürdő, borogatás, sóing és melegpakolás sóval. A só jól használható a szájápolás és a sport területén is.


 Halit Indus sóoldat ivókúra: A 26%-os sót tartalmazó telített sóoldatot más néven sole - nak hívják. 1 kg kristálysó feloldásához kb. 3 - 3,5 l víz szükséges. Ez a mennyiség 2 fő részére mindennapi fogyasztás, használat mellett 3 - 5 hónapig elegendő. Töltsön egy átlátszó falú üvegbe 1/3 ész Indus sót, majd töltse fel szénsavmentes ásványvízzel. Időnként a vizet meg kell keverni, hogy a sóoldat koncentrációja az üvegben egyenletes legyen. Néhány órán belül az oldódás befejeződik, további sókristályok már nem oldódnak fel. Az oldat addig tekinthető telítettnek, amíg abban feloldatlan sókristályok láthatók. Az elkészült 26 %-os őssóoldat sózásra és kúrákhoz is használható. Az oldat steril, benne sem gombák, sem csírák vagy baktériumok nem élnek meg, ezért zárt edényben tárolva korlátlan ideig eltartható.


 Tisztító, méregtelenítő, salaktalanító kúrák: A kész 26 %-os őssóoldatból egy teáskanálnyi mennyiséget tegyünk egy pohárba, és öntsük fel jó minőségű ásványvízzel. Ezt a kb 1 %-os sóoldatot igyuk minden reggel felkelés után éhgyomorra, ami kedvező hatással van minden szervünkre és életfolyamatunkra is. Tehetjük a teáskanálnyi sóoldatot 1 liter vízbe is, amit a nap folyamán egyenletesen elosztva megiszunk. Akinél a salaktalanítás ettől a mennyiségtől nagyon hevesen indul meg, az eleinte csak kis mennyiséget igyon, ügyelve a bőséges vízbevitelre és fokozatosan emelje a só mennyiségét. Gyerekeknél és csecsemőknél néhány csepp elég a sóoldatból. A sóoldat képes a szervezetet 24 órán át harmonizálni. Az ivókúra során nem a mennyiség, hanem a rendszeresség és a felhasznált só minősége a fontos a pozitív hatás elérése szempontjából. Semmi akadálya, hogy az egészséges életmód érdekében életreszóló szokásunkká tegyük az 1 %-os reggeli sóital elfogyasztását.


 Megfázás, meghülés, nátha, allergia, légút tisztító hatás: Az inhalálás leghatásosabb természetes módja az Indus sóval történő gőzölés! Forraljunk fel 1 - 2 liter vizet inhalációra alkalmas edényben, és adjunk hozzá kb 20 gramm Indus kristálysót, vagy egy - két kávéskanál kristálysóból készült sóoldatot. Ha a só feloldódott, hajoljunk a gőz fölé, takarjuk be a fejünket egy nagy törülközővel. Inhaláljunk 10 - 15 percig. Súlyosabb problémák esetén napjában többször is inhalálhatunk. Az inhalálás után pihenjen, mert a légzőszerveknek a gőzölés után kb. 30 percre van szüksége ahhoz, hogy a felhalmozódott méreganyagok eltávozzanak. Az inhalációt mindig 1%-os sóoldattal kezdjük és későbbi alkalmakkor lassan emeljük a töménységet 3-5%-ig.


 Fog és ínybetegségekre: Az Indus megakadályozza a fogkő képződését és a fogszuvasodást. A sóoldat képes a fogkő eltávolítására, a fogíny regenerálására, semlegesíti a szájban lévő nemkívánatos szájflórát. Mossunk fogat minden étkezés után 26%-os telített sóoldattal és öblögessünk 2 - 3 percen keresztül. Gyulladásos íny és nyitott sebek esetén csökkentsük a só koncentrációját.


 30 perc sófürdő: Az Indus fürdősóból készített 30 perces sófürdő salaktalanító hatása megfelel egy három napos böjtkúrának. A sófürdő koncentrációja legalább 1% -os legyen. Normál méretű fürdőkádnál ( 100 liter ) legalább 1 kg Indus sót, vagy 4 liter Indus őssóoldatot használjunk. Minél nagyobb a só koncentrációja, annál intenzívebb a méregtelenítő hatás.. A sót tegyük a fürdőkádba és engedjünk rá kevés forróvizet. Ha a só feloldódott, engedjük teli a fürdőkádat, 37 'C-os vízzel.Az 1 %-os sófürdő nem lúgozza ki a bőrt, emiatt olyan kellemes a bőrnek. Fürdéshez ne használjunk sem fürdőhabot, sem sampont, sem szappant. A fürdés időtartama legalább 20 perc legyen. Fürdés után ne öblítsük le bőrünkről a vizet, csak itassuk le törülközővel, majd pihenjünk fél órát. A sófürdőt követően a bőr nem szárad ki, ugyanis a bőr külső szarurétegében megkötődik a víz, a bőr természetes védőrétege is megmarad. Ezen okok miatt a sófürdő különösen száraz bőr esetén ajánlott. Jótanács: A sófürdő vétele Teliholdnálaz ásványok optimális felvételéhez vezet, salaktalanító hatása pedig Újholdnál a leghatásosabb. Keringési - és szívbetegségben szenvedők legyenek óvatosak a sófürdővel!


 Arcápolás természetesen: Az Indus sókristályból készített telített sóoldattal nedvesítsünk be egy vattadarabot és mossuk le vele a bőrt, illetve az arcot. Lemosás után törülközővel szárítsuk le a bőrt. Ez szabályozza a bőr kémhatását és természetes egyensúlyát. Zsíros, pattanásos bőrre különösen ajánlott! Használjuk a lemosást reggel és este arckrém helyett. Ápolja arcát természetesen!


 Fülfájás, Arc és homloküreg gyulladás: Helyezzen Indus só granulátumot egy textilzacskóba, és melegítse fel a fűtőtesten. Helyezze a meleg zacskót a fájó testrészre. Miközben a só lehűl, érezhető enyhülés következik be. Erre a célra a kristálysó granulátum használatát javasoljuk!


 Méregtelenítés, cellulitisz kezelése: Készítsünk 2 - 8 %-os sóoldatot, ebben nedvesítsünk meg egy pamutpólót vagy nadrágot, annak megfelelően, melyik testrészt szeretnénk méregteleníteni. Enyhén csavarjuk ki, majd bújjunk bele, tekerjünk magunk köré egy száraz törülközőt, majd feküdjünk le. Fél óra múlva kezdődik az izzadás. A sóinget 1 - 1,5 óra után vegyük le, és zuhanyozzuk le.


 A halithoz (gyémántsó) hozzárendelhető: Csakra: szakrális csakra, torokcsakra - Csillagjegy: Rák, Halak  - Szine: fehér, enyhén szürkés, vagy rózsaszín, narancssárga. Sajátosságai: A halit csak nyers kő formájában található meg. Azon kívül, hogy étkezési célra konyhasóként használjuk, sokféle dísztárgyat is készítenek belőle, pld. mécsest, *sólámpát. Használatával pozitív változást érhetünk el a tér klímájában és atmoszférájában egyaránt. Ennél az alkalmazásnál a meleg erősíti a halit hatását. A halit segítségével más köveket is regenerálhatunk. Víz ne érje, mivel a halit vízben oldódik! Tisztítása száraz szivaccsal, kefével ajánlott!


 A himalája sóról általában: A himalája kristálysó termékeket cégünk Pakisztánból importálja. A Himalája kristálysó ismereteink szerint a legtisztább és legjótékonyabb só. Megközelítőleg 250 millió évvel ezelőtt keletkezett. A Nap elpárologtatta az Ősóceánt, az óceántól elkülönülő öblökben teljesen tiszta kristálysót hagyva hátra. Ezek a só-szigetek a Himalája hegység keletkezésekor, körülbelül 70 millió évvel ezelőtt részben a föld mélyére kerültek, ahol nagy nyomás alatt összepréselődtek. Így a ez a só azokból az időkből származik, amikor a Föld még ősi, természetes egyensúlyban volt, nem a jelenkor szennyezett tengereiből nyerik lepárlással. Ma ez a kristálysó a Himalája mélyén eltemetve található, és a mai napig természetes módon, kézzel bányásszák.


 Sóoldat készítése:Tegyük a sókristály darabokat egy üvegbe. Töltsük fel az üveget annyi szénsavmentes ásványvízzel, hogy bőven elfedje a kristályokat. A só és víz aránya = 1 : 3 például 1 kg só : 3 liter víz. A vízmennyiséget részletenként is hozzáadhatjuk a sóhoz. Pl.: az 1 kg sóhoz hozzáadhatunk kezdetben 1 liter vizet, majd ha a sóoldat elfogyott a kristályokról, újra feltöltjük a következő 1 liter vízzel és így tovább, míg a harmadik liter vizet hozzá nem öntöttük. A feltöltés után kb. 3/4 óra múlva egy telített 26 %-os sóoldatot kapunk. A kristályok tovább nem oldódnak fel, mert telített az oldat. Az oldat telítettségét jelzi a benne lévő fel nem oldódott sókristályok jelenléte. A sóoldatot mindaddig tölthetjük fel vízzel, míg a sókristályok teljesen fel nem oldódnak.
A sóoldatnak nincs szüksége különös tárolásra, mivel határtalan ideig eltartható. A sóoldat egy teljesen steril oldat, sem gombák, sem csirák, sem baktériumok nem élnek meg benne. Az így kapott sóoldat a kiindulópontja sokféle kezelési formának.


 Sóoldat ivókúra: A kész 26%-os kristálysó oldatból egy teáskanálnyit tegyünk egy pohárba és töltsük fel jó minőségű szénsavmentes ásványvízzel. Az így kapott felhígított sóoldatot igyuk minden reggel felkelés után éhgyomorra. Teáskanálnyi 26%-os sóoldat mennyiséget 1l vízbe téve a nap folyamán is megihatjuk. Akinél a salaktalanítás (pl. hasmenés formájában) nagyon hevesen lép fel, az az ivókúrát kezdetben cseppenként adagolja, és emellett a napi vízmennyiséget növelje. Gyermekeknél és csecsemőknél elég néhány csepp a sóoldatból. A sóoldat képes a szervezetben 24 órán keresztül a kristálysó rezgésmintáját fenntartani. Az ivókúra során nem a mennyiség, hanem a rendszeresség és a kristálysó minősége fontos a megfelelő hatás eléréséhez.
A sóoldat ivókúra nincs időben behatárolva. Az "ivókúra" szó elvileg nem helyes kifejezés itt, ugyanis a sóoldatot egy életen keresztül is fogyaszthatjuk az egészséges életmód érdekében.

Alkalmazása:

 • Az öngyógyító erők aktiválása
 • Bőrbetegségekre
 • Anyagcsere-zavarok
 • Emésztési problémák
 • Mozgásszervi megbetegedések
 • Vese és hólyag megbetegedések
 • Allergiára
 • Szív- és keringési panaszokra
 • Alvászavarra
 • Koncentrációs-zavarokra
 • Stresszoldás

Inhalálás sóoldattal: Forraljunk fel 1-2 liter vizet egy inhalációra alkalmas edényben. Adjunk hozzá legalább 20 gramm finom szemcsés kristálysót, ha a só feloldódott hajoljunk a forró gőz fölé és takarjuk be a fejünket egy nagy törülközővel. Inhaláljunk kb. 10-15 percig. A légzőszerveknek a gőzölés után kb. 30 percre van szükségük ahhoz, hogy a felhalmozódott méreganyagokat slejm, szekretum, illetve mirigyváladék formájában megkösse, és így ezeket aztán kiköhögjük.
Súlyosabb megbetegedések esetén napjában többször is inhalálhatunk sóoldattal, amíg a tünetek enyhülnek illetve megszűnnek. Az inhalációt mindig 1%-os oldattal kezdjük, és lassan emeljük, max. 3%-ig.

Alkalmazás:

 • Asztma: Naponta egyszer kb. 15 percig 1%-os sóoldattal kezdve, lassan max. 3%-ig emelve Figyelem: akut asztmaroham esetén nem alkalmazható!
 • Bronchitis (Hörghurut): Igyunk sok vizet, a slejm cseppfolyósításához így könnyebb a felköhögése.
 • Arcüreg - Homloküreg gyulladás
 • Nátha: Naponta egyszer kb.15 percig 1%-os sóoldattal kezdve, lassan max.5%-ig emelve

Szemöblítés, szemfürdő:Készítsünk el egy 1%-os sóoldatot, alaposan mossuk le a szempilla- és szemhéjfestéket. Töltsük fel az üveg szemöblítőt a sóoldattal, és helyezzük a szemüregre úgy, hogy az oldat ne tudjon kifolyni. Ezek után hajtsuk a fejet hátra, pislogjunk többször a vízbe, hogy a szem benedvesedjen. A szemünket nyitva tartva kb. 2 percen keresztül forgassuk körbe-körbe. Ugyanezt hajtsuk végre a másik szemmel is. Az 1%-os sóoldat megfelel a könnyeink sókoncentrációjának, ezért nem marja a szemünket.
A szemöblítés napjában többször is elvégezhető, ajánlatos reggel és este.

Alkalmazása:

 • Kiszáradt szemek
 • Túlerőltetett szemek
 • Szemfertőzés
 • Szénanátha
 • Árpa

Tipp: A hosszú időtartamon keresztül, rendszeresen végzett szemöblítés javítja látását.


 Himalája szaunasó: A himalája szaunasó méretét tekintve legalkalmasabb sóoldat készítésére. Párologtatása tovább növeli a szaunázás élményét és szervezetünkre gyakorolt jótékony hatását.

Alkalmazása:

 • Légúti megbetegedések kezelésére
 • Megfázás tüneteinek enyhítésére
 • Asztma ellen
 • Szénanáthára
 • Alvászavarok enyhítésére
 • Használata aktiválja szervezetünk öngyógyító mechanizmusait.

A sóterápia hatásai: Só által leadott negatív töltésű ionok pozitívan hatnak a légutakra, légúti megbetegedésekre, idegfájdalmakra, magas vérnyomásra, reuma ellen.
A sókristályok jobbra cirkuláló bioenergiája hatással van:a vesére, az idegek, a hormon háztartásra, a vér méregtelenítésére, az idegrendszer erősítésére, az öregedési folyamatok lelassítására.

A sótéglákkal elvégzett tesztek bizonyítják, hogy a hiperaktív gyerekek koncentrációs és alvási zavarai rövid idő alatt csökkenek, illetve megszűnnek, a sókristály rendező erejéből fakadóan. A himalája sótégla egészségre gyakorolt hatásából és esztétikai értékéből kiindulva kitűnően felhasználható különleges és egészséges belsőépítészeti megoldások megvalósítására.


Saját himalája sószoba: Évszázadok óta köztudott dolog, hogy a sóbányák, sóbarlangok klímája gyógyító hatással van a különféle légúti és légzőszervi betegségekre, a bőr és ízületi problémákra. A sóterápia egy méregtelenítő gyógymód a szervezet tisztulását fokozza, mivel a só közismerten nagyfokú oldó hatása következtében a belélegzett sókristályok a légzőjáratok öntisztulását segítik elő.
Himalája só felhasználásával, épült sóbarlang természetes gyógymódot kínál az egészségünk védelmére. A himalája sóbarlangban különleges, bakteriológiailag rendkívül tiszta mikroklíma uralkodik. Az ásványi anyagokkal és jótékony mikroorganizmusokkal telített, állandó hőmérsékletű (20-22 oC) levegője az egészségre előnyös negatív töltéssel bír. Mindemellett szervezetünk számára fontos kémiai elemeket - jódot, káliumot, magnéziumot, szelént - és más hasznos anyagot tartalmaz. A himalája sókabinok gyógyhatásának legfontosabb tényezője a légzőszervek nyálkahártyájára és a hörgők sima izomzatára kifejtett hatás.
Ezek a természetes állapotukban lévő ásványi anyagok adják meg a sóterápia nemességét és hatékonyságát.
A kúrák kényelmes relaxáló székekben, megfelelően összeválogatott zene kíséretében történnek, ami segíti testünket az ellazulásban és teljes megnyugvást okoz. A sóbarlangban kialakított fénytechnika pedig felhasználja a színek terápiás hatását, ami kellemes közérzetet biztosít.
Egyetlen kúra a himalája sóbarlangban annyit ér, mint egy teljes nap a tengerparton! A himalája sókabinok illetve sószobák bárhol felállíthatóak, ahol elegendő hely van. Magáncélból: lakáson belül, szobában, pincében, tetőtérben.
Egészségügyi intézményekben: szanatóriumokban, járóbeteg rendeléseken, gyógyszállókban, gyógyfürdőkben.
Egyéb intézményekben: fittness, wellness létesítményekben. Különösen ajánlott gyermek közösségekben: bölcsődék, óvodák, iskolák termeiben, ahol akár 20-25 kisgyermek tölti összezárva napjainak nagy részét.


Himalája só étkezési felhasználása, Só a konyhában: Tudta, hogy a konyhasó fogyasztása kifejezetten egészségkárosító' A konyhasó finomítása során a só természetes egysége megbomlik, az így kapott végtermék tiszta NaCl, nem természetes anyag.A finomítás során csupán a NaCl marad jelen, a másik 82 elem elvész.Ételeinkbe is ugyanaz a finomított só kerül, mint ipari célokra, szervezetünk nem természetes anyagként, hanem sejtméregként azonosítja.Ezért szervezetünk védekezik ellene és próbál tőle megszabadulni, az ehhez szükséges vizet sejtjeinkből veszi el. Só és só között nagy minőségbeli különbség van.A himalája kristálysó a nátrium-kloridon kívül tartalmazza a periódusos rendszer 82 természetes elemét. Ez a só olyan különleges képességekkel és tulajdonságokkal rendelkezik, melyek az élethez szükségesek. Sót nem csak az íze, hanem a kristályok rezgésmintája miatt is kell fogyasztanunk, mivel ez a vér geometrikus struktúrájának felépítését segíti és életerőt, élénkséget eredményez. Kb. 250 millió évvel ezelőtt a napfény energiája kiszárította az őstengereket. Ez a potenciális energia van a só kristályrácsaiban tárolva. Víz hozzá-adásakor ez az energia felszabadul, a sóban levő elemek ionizálódnak, kialakul egy energiatenger, ami csak arra vár, hogy életet adjon, illetve fenntartson.


Sütés sótéglán: A Himalája sótégla rendkívül jó hő megtartó képességgel rendelkezik. Grillpartik alkalmával süthetünk, illetve tálalhatunk sótéglán. A téglát helyezze a grillrácsra vagy kemencébe. Átforrósodás után előzetes sózás nélkül tegye rá az ételt, amit grillezni szeretne, húsokat, halat, zöldségeket stb.A sótéglát izzó parázsra téve is fel lehet hevíteni, és a forró sótömbön lehet grillezni, illetve így a meggrillezett ételt könnyen melegen tudjuk tartani. Grillezzünk halat, steaket, zöldségeket. A grillezni kívánt ételt ne sózzuk be előre, mert az étel a sótömbről elég sót vesz fel.

Jó étvágyat!

Previous ◁ | ▷ Next